Houdbaarheidsdatum voeding

Bij ECOliving (Soepcafé Assebroek en de Langestraat) werken we met voedseloverschotten. Die komen van winkels die ze niet meer willen verkopen en die anders toch bij het afval terechtkomen. Maar is dat dan niet gevaarlijk?
Belangrijk is om te weten dat het over producten gaat met een THT-datum of voluit Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekend dat deze producten na deze datum nog consumeerbaar zijn. Een belangrijke regel daarbij is: gebruik je zintuigen! Als iets er niet meer fris uitziet, of het stinkt, is de kans al groot dat het niet meer vers genoeg is om op te eten.
Hoe lang iets houdbaar is, hangt af van het soort voedingsmiddel. Bij groenten en fruit staat er meestal geen datum op. Dus de algemene regel gebruiken: zintuigen gebruiken. Het komt wel voor dat er 1 stuk in een pak van bijvoorbeeld 6 stuks rot is. Dan willen winkels dat niet meer verkopen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat de andere stukken fruit die er in zitten ook slecht zijn. Die kan je nog perfect opeten!
Bij vlees en vis staat er meestal een ‘te gebruiken tot (TGT)-datum’ op.  Die respecteren is wel belangrijk! Deze producten kunnen wel ingevrozen worden op de vervaldatum en mogen zo tot 6 weken na datum worden geconsumeerd.
Bij droge voeding (koeken, suiker, bloem,…) staat er een Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum’ op. Dus consumeerbaar ook voorbij datum: Variërend van dagen tot maanden, of soms zelfs enkele jaren. Het is een richtdatum: Na die datum kan de producent niet meer de kwaliteit garanderen, maar dat betekent niet dat je er ziek van zal worden (afhankelijk voor wie het product bestemd is kan de datum zelfs verschillend zijn).
Voeding wordt bij ECOliving nooit verkocht tenzij
we het zelf bereid hebben. Je kan de voeding wel bekomen door mee te helpen met de activiteiten bij ECOliving in de Langestraat. Voor 1 uur helpen ontvang je 60 ecos.
Groenten en fruit: meestal 10 ecos voor 6 stukken fruit. Voor droge voeding (rekken): Meestal 10 ecos per stuk.
(Jan en Peter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Via dit formulier mail je naar de trekkers van vzw Ecoliving